Jubilarni 10. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, u organizaciji Udruženja „Medija-Art“, bit će održan od 7. do 11. septembra u Sarajevu. Tim povodom u prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo danas je održana pres-konferencija na kojoj su govorili Jasna Diklić, direktorica Juventafesta, Emina Omerović, selektorica, Adis Omerović, izvršni koordinator festivala, te direktor Ernis Šljivo i glumac Armin Omerović u ime Centra za kulturu mladih Općine Centar Sarajevo.

Deseti Juventafest, u Narodnom pozorištu Sarajevo 07. septembra u 19.30 sati otvara predstava „Figarova svadba“ u izvedbi English Student Theatrea II gimnazije Maribor, Slovenija.

Pored šest predstava iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, koje će biti odigrane u Narodnom pozorištu, Pozorištu mladih Sarajevo i Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, donosi bogat prateći program u okviru kojeg će, dan prije otvaranja festivala, biti prikazan dokumentarni film „Neki novi Brodvej“ reditelja Denisa Bojića. Film će biti prikazan dan prije otvaranja festivala, 06. septembra u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo s početkom u 18:00 sati.

U foajeu Pozorišta mladih Sarajevo bit će postavljena izložba prijedloga plakata za 10. Juventafest studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Povodom jubileja u Pozorištu mladih 08. septembra u 14:00 sati bit će promovirana i monografija „10. godina Juventafesta‟.

10. Juventafest je jedna velika pobjeda 2

Tokom festivala bit će održane radionice za učesnike – Muzička radionica koju će voditi profesorica Alma Ferović Fazlić, Radionica lutaka iz ormara pod vodstvom glumice Božane Bijelić, Radionica teatarskog klauna, koju će voditi Iva Peter Dragan glumica rediteljica i pedagoginja, Radionica pokreta kao glumačko sredstvo na kojoj je voditelj Mak Čengić kao i radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama „Krećem se – izražavam‟ koju vodi plesna pedagoginja Andrea Gotovina.

Žiri 10. Juventafesta čine srbijanska glumica Jelena Rusjan, bh. rediteljica Selma Spahić i bh. glumica Mirna Jogunčić. Festival će biti zatvoren dodjelom Grand Prix i Specijalne nagrade žirija i predstavom „Međuprostor“, koja nije u sklopu takmičarskog programa.

Glavni pokrovitelj 10. Juventafesta je Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić, sponzori festivala su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Fondacija Konrad Adenauer Stiftung, Evropska unija, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, dok su prijatelji festivala BH Telecom i Bosnaskohercegovačko – američka akademija nauka i umjetnosti.