Pretposljednjeg dana 6. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo odigrana je sjajna predstava „Kontrolni“ Gradskog pozorišta Jazavac iz Banje Luke.

Pozorišni komad koji govori o četiri prijatelja različitih karaktera i odgoja, koji idu zajedno u školu, postavila je redateljica Nikolina Friganović. „Kontrolni“, u trajanju od 50 minuta, igra 11 srednjoškolaca.

Predstave „Kontrolni“, „San ljetne noći“, „Niskomasni život“, „Samo san“, „Talas“ te „Sve je u redu“, koja će večeras zatvoriti ovogodišnji Juventafest, u utrci su za Grand Prix i Specijalnu nagradu žirija, koji čine Emina Minka Muftić, Slađana Zrnić i Igor Pavlović.

Proglašenje najboljih i dodjela nagrada desit će se u Pozorištu mladih Sarajevo u ponedjeljak, 17. septembra, nakon izvođenja predstave „Sve je u redu“ koja je na programu u 19.00 sati. Sat ranije bit će upriličen defile učesnika Festivala koji počinje na Ajfelovom mostu, a završava na trgu ispred Narodnog pozorišta.

Također, posljednjeg dana Juventafesta, u Centru kulture i mladih Općine Centar, OJ Jelićeva, u 13.00 sati bit će upriličene prezentacije radionica lutkarstva, pozorišne maske, plesa te radionice „Perspektiva‟.

Ovogodišnji workshopovi namijenjeni učenicima i profesorima, realizirani su od petka do nedjelje, uz podršku lutkarke Jasminke Božute, redateljice Ade Sokolović, dramske pedagoginje Jadranke Korde Krušlin, glumca Matije Kezelea te plesača i plesnog pedagoga Željka Božića.

Kao i prethodnih dana, ulaz na posljednju predstavu ovogodišnjeg festivala je slobodan.