Plesnom predstavom „13“ Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta iz Pule, posljednjom u okviru ovogodišnjeg 7. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva – Juventafest, spuštena je zavjesa na ovaj jedinstveni događaj posvećen mladima.

Tokom pet festivalskih dana publika je imala priliku pogledati po dvije predstave iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a pobjedničkom predstavom, odnosno predstavom kojoj je dodijeljen Grand Prix sasvim zasluženo, proglašena je „Ifigenija‟ u izvedbi članova Škole glume – JU Centar za kulturu Zavidovići iz Zavidovića. Predstavu u kojoj igraju Iman Ahmić, Iman Bubić, Edvin Joldić, Almir Omerašević, Hanan Osmanović, Adna Karanović, Adna Marušić, Ena Ordagić i Ajša Kalabić režirale su Alma Osmanović i Sanela Ahmić.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja u Pozorištu mladih dodijeljena je i Specijalna nagrada žirija koji su činili Maja Izetbegović, Milena Minja Bogavac i Oliver Jović, i to članovima Dramskog studija ĆOŠE iz Obrenovca (Srbija) za hrabru i glasnu predstavu „Šine“.

Organizatori Juventafesta, na čelu s direktoricom Festivala Jasnom Diklić, ističu da se vrijednost ovog događaja prvenstveno ogleda u kreativnosti, radu i druženju talentiranih srednjoškolaca. Učesnici su svoje vrijeme provodili i na radionicama plesa, maske, lutkarstva i muzike tokom kojih su stekli neizbrisiva iskustva i znanja. Ovogodišnji Juventafest, vrijedi istaći, postao je dio pokreta za inkluziju te su na radionicama s velikim uspjehom učestvovali i mladi s Down sindromom.