U okviru 10. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji će biti održan od 07-11. septembra u Sarajevu, dan prije otvaranja, 6. septembra bit će prikazan dokumentarni film „Neki novi Brodvej“,  režisera Denisa Bojića.

Film je nastao u produkciji Radiotelevizije Republike Srpske i saradnji s Down Syndrom Centrom iz Banje Luke i prvi je dugometražni film iz BiH koji se bavi problemom rehabilitacije osoba s Down sindromom starijim od 18 godina. Down Syndrom Centar, čiji je direktor Zoran Jelić, profesor specijalne edukacije i rehabilitacije, osnovalo je 2020. Udruženje Down sindrom Banja Luka.

Radnja filma prati šest osoba s Down sindromom koje, savladavajući brojne prepreke, postaju jedni od prvih polaznika profesionalne škole glume na prostorima jugoistočne Europe rušeći predrasude i barijere o mogućnostima i sposobnostima osoba s Down sindromom.

Nakon što navrše osamnaest godina, osobe s Down sindromom u Bosni i Hercegovini uglavnom postaju socijalno nevidljive. Ne pristajući na ograničenja i nametnute društvene obrasce grupa mladih ljudi uz pomoć jednog vizionara otkriva nove pristupe životu.

Film “Neki novi Brodvej” bit će prikazan u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo s početkom u 18:00.

Ulaz slobodan.