Internacionalni festival srednjoškolskog teatra JUVENTAFEST je nastao 2013. godine s namjerom da se ponudi kvalitetan kulturni sadržaj namijenjen mladoj publici.

U deset godina postojanja, JUVENTAFEST je okupio preko 3000 učesnika iz 15 zemalja, a njihov broj svake godine raste. U organizaciju festivala uključeno je preko 50 volontera koje čine uglavnom srednjoškolci, studenti i mladi profesionalci. U 5 dana festivala, učesnici se kroz druženje i rad upoznaju sa različitim teatarskim modelima i prisustvuju nizu radionica iz oblasti scenskog pokreta, plesa, maske, lutkarstva i muzike koje vode stručnjaci, specijalizirani za pojedine oblasti.

Na festivalu su do sada gostovale predstave pozorišta, neformalnih grupa i dramskih sekcija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Švedske, Poljske, Rusije, Norveške, Mađarske, Češke i Rumunije, a festivalska aplikacija je otvorena za sve mlade ljubitelje teatra iz svih krajeva svijeta. Jedini uslov je da su svi izvođači na sceni srednjoškolci.

Od petog izdanja JUVENTAFEST je započeo jedinstvenu radionicu za nastavnike koji u srednjim školama vode dramske sekcije. U sklopu ove radionice, voditelji dramskih grupa i sekcija iz srednjih škola imaju priliku proširiti svoja znanja o dramskoj i scenskoj pedagogiji, scenskoj umjetnosti kao mediju, te elementima, tehnikama i sistemima scenskog izražavanja.

JUVENTAFEST nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji, te istovremeno doprinosi stvaranju nove teatarske publike, povezuje mlade ljude zainteresirane za teatar i nudi im mogućnost da uče i usavršavaju se kroz rad i druženje.

Od 2019. godine JUVENTAFEST je dio Pokreta za inkluziju te smo tim povodom u naše radionice, koje su sastavni dio festivala uključili mlade s Down sindromom.

Od 2021. godine JUVENTAFEST je potpisnik Platforme za mir s obzirom na to da sve naše aktivnosti zagovaraju mir u svakom svom obliku.

1. JUVENTAFEST
1-Juventafest-2013
2. JUVENTAFEST
2-Juventafest-2014
3. JUVENTAFEST
3-Juventafest-2015
4. JUVENTAFEST
4-Juventafest-2016
5. JUVENTAFEST
5-Juventafest-2017
6. JUVENTAFEST
6-Juventafest-2018
7. JUVENTAFEST
8. JUVENTAFEST
8-Juventafest-2020
9. JUVENTAFEST
9-Juventafest-2021
10. JUVENTAFEST
10-Juventafest-2022
10 GODINA
Monografija - JUVENTAFEST 10 godina
11. JUVENTAFEST
11 Juventafest Sarajevo 2023