Kako se 7. Juventafest bliži kraju, sve se užurbanije radi na ovogodišnjim radionicama koje su prvi put otvorene i za mlade s poteškoćama u razvoju. Performanse koje su počeli pripremati u petak, dan nakon otvaranja Festivala, svi zainteresirani moći će pogledati u ponedjeljak, 5. septembra u 13.00 sati u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva 1.

Na umjet­nosti je, prvenstveno, da počne uklanjati barijere i da senzibilizira društvo, da ne sprečava nečiji kreativni izraz, odnosno da počne vjerovati da i osoba s invaliditetom može biti umjetnik i ima stav koji trebamo čuti. Za takve promjene i procese teatar je najmagičnije mjesto, uvjereni su organizatori Juventafesta koji je ovim činom postao dio pokreta za inkluziju mladih s poteškoćama u razvoju. U saradnji s Udruženjem „Život s Down sindromom“ i stručnom saradnicom za inkluziju u okviru radionica, glumicom Alenom Džebo, Juventafest želi utjecati na podizanje svijesti o sposobnostima i vještinama koje razvijaju mladi s invaliditetom.

Tako četiri festivalske radionice pohađaju i mladi s Down sindromom, a zahvaljujući posvećenosti i trudu izuzetnih stručnjaka, svi učesnici ponijet će vrijedna iskustva tematizirana kroz radionicu „Tijelo ispod maske“ na kojoj su, prije svega, naučili da maska nije samo kreacija od gipsa i kartona nego je i lice unutrašnjeg čovjekovog bića. U svijet čudotvorne maske učesnike je povela iskusna Slađana Zrnić.

Da je ples prečica do sreće i dobrog raspoloženja, uvjerit će se polaznici radionice „Igrom do plesa“ pod mentorstvom glumice Amile Terzimehić, koja je na teatarsku scenu zakoračila nakon dugogodišnjeg bavljenja plesnim pokretom.

„Teatarska muzička radionica“ dirigentice i profesorice Tijane Vignjević radi na osvještavanju ritma i zvukova koji nas okružuju kao i mogućnostima reproduciranja tih zvukova uz pomoć našeg tijela, svakodnevnih predmeta ili muzičkih instrumenata.

Na kraju, učesnici radionice „Lutkarstvo“, kao i njihova mentorica, lutkarka Jasminka Božuta, ističu da su se pozabavili animacijom tijela, prvenstveno ruku, ali i da se dobro zabavljaju pripremajući nekoliko malih lutkarskih etida.