Sedmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest u četvrtak, 5. septembra, otvara svoja vrata za publiku i više od stotinu učesnika iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva.

Svečano otvorenje bit će upriličeno u Pozorištu mladih Sarajevo u 19.00 sati, nakon čega će uslijediti izvođenje predstave „Romeo i Julija‟ koju na scenu donose članovi Omladinskog pozorišta DADOV iz Beograda.

Tokom ovogodišnjeg festivala, od 5. do 9. septembra bit će odigrano šest predstava, i to po dvije iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine – „Romeo i Julija‟, „Ifigenija‟, „Things I Want to Say but Never Will“„Šine‟, „Je li slučaj slučajan‟ i „13‟, koje kroz energične nastupe mladih preispituju odnos pojedinca i kolektiva te ukazuju na pojedinačnu važnost svakog od nas u izgradnji zajedničke, bolje budućnosti. Predstave po izboru Emine Omerović, selektorice programa Festivala, između ostalih, postavit će pitanja šta su prethodne generacije ostavile današnjim srednjoškolcima, mogu li se mladi izboriti s mržnjom predaka, mogu li mladi odlučivati o svojoj sudbini ili su samo objekti raznih sistema, koji su to apsurdi vremena u kojem živimo?

Juventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji,  doprinosi stvaranju nove teatarske publike i posvećuje posebnu pažnju edukaciji učenika i njihovih nastavnika o dramskoj umjetnosti, a njegov značaj prepoznali su donatori i prijatelji Festivala – Ambasada SAD-a u BiH, Delegacija Evropske unije u BiH, zatim Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo te Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Tokom Festivala bit će održan niz radionica za mlade, kao i profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama, a posebna pažnja, ističu organizatori, bit će posvećena mladima s Down sindromom, koji će učestvovati na četiri radionice – „Tijelo ispod maske“ pod vodstvom glumice i dramske pedagoginje Slađane Zrnić, „Igrom do plesa“ pod mentorstvom glumice Amile Terzimehić, „Teatarska muzička radionica“ dirigentice i profesorice Tijane Vignjević te „Lutkarstvo“ koju će voditi lutkarka Jasminka Božuta.

Omogućavanjem učešća u radionicama mladima s poteškoćama u razvoju, a u saradnji s Udruženjem „Život s Down sindromom“ i stručnom saradnicom za inkluziju u okviru radionica Alenom Džebo, Juventafest od ove godine postaje dio pokreta za inkluziju.

Sedmo izdanje Juventafesta zatvorit će gostujući glumci iz Pule predstavom „13“ u režiji Andree Gotovine, nakon čega će stručni žiri, koji čine Maja Izetbegović, Milena Minja Bogavac i Oliver Jović, proglasiti dobitnika Grand Prixa za najbolju predstavu te dodijeliti Specijalnu nagradu.