Drugi dan Sedmog internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest protekao je u znaku bh. predstava. Na sceni Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva, publici su se sinoć predstavili članovi Škole glume – JU Centar za kulturu Zavidovići izvedbom „Ifigenije‟ u režiji Alme Osmanović i Sanele Ahmić.

Njihovi vršnjaci iz Druge gimnazije Sarajevo u Pozorištu mladih Sarajevo odigrali su predstavu „Things I Want to Say but Never Will“ u režiji Ide Avdibegović.

Predstava „Ifigeni­ja“ obračunava se sa starijom generacijom koja žrtvuje mlade zarad vlastitih interesa. Oni angažirano poručuju kako su svjesni da ih politički sistem tretira kao objekte, međutim, spremni su da postanu protagonisti svoje budućnosti. Druga bosanskohercegovačka predstava koja se sinoć našla na sceni „Things I Want to Say but Never Will“ predstava je u kojoj mladi glumci osvajaju scenu kako bi iskreno progovorili o ličnim i generacijskim problemima.

Ovogodišnji festival, koji je svečano otvoren u četvrtak, 5. septembra, traje do ponedjeljka, 9. septembra, a publika će imati priliku pogledati još tri predstave, i to: „Šine‟ Dramskog studija ĆOŠE iz Obrenovca (Srbija), koja je na programu u Pozorištu mladih večeras u 20.00 sati, zatim „Je li slučaj samo slučajan‟ Dramskog studija – Teatar Tirena iz Zagreba (Hrvatska), koja će biti odigrana u nedjelju u 20.00 sati, također u Pozorištu mladih, u kojem će dan kasnije, s početkom u 19.00 sati, biti izvedena i posljednja predstava ovogodišnjeg Juventafesta.

Organizatori 7. Juventafesta podsjećaju na to da je ulaz na sve predstave slobodan.