MRAČNI SVIJET ODRASLIH I ŠARENI SVIJET DJECE ČETVRTOG DANA JUVENTAFESTA

Piše: Fatima Bilčević

Predstava: “Virus”, Produkcija: JU Srednja škola „Filip Višnjić“, Bijeljina, Tekst: Siniša Kovačević, Rediteljice: Valentina Vidaković i Olivera Pandurević, Igraju: Nemanja Mijajlović, Anja Davidović, Isidora Davidović, Miodrag Gurdeljević, Aleksa Pelemiš, Tamara Zekić, Tara Rodić, Željka Bobić, Ratko Simić, Nikola Vulović, Lidija Janković, Bogdana Mirkanović, Ana Lazić, Svetozar Mojić, Dejan Tomić, Željko Lučić, Tomislav Todorović, Zorana Tomaš, Lana Lalović, Anastasija Pejković, Mirjana Jovanović, Marina Gajić, Mihaela Bojić

Predstava: “UPSIDE DOWN! The Reverse Side of the Earth”, Produkcija: Theatre-studio “Mueli”, Tula, Rusija,Rediteljica: Liudmila Katsero, Igraju: Madina Fatkullina, Daria Zaitceva, Julia Ivanina, Nikita Zhorichev, Cyrill Zinkovsky, Artyom Rodionov, Valeriia Khazanskaya, Sophia Golub, Mariia Nikulina, Anastasiia Pastushenko, Natyk Ibadov, Tatiana Delyagina

Četvrti dan ovogodišnjeg, četvrtog po redu, “Juventafesta” obilježile su dvije predstave, različite po strukturi, sredstvima i načinu prezentiranja svog svijeta, pa i stoga i po poetici, ali slične po efektnosti i snažnom djelovanju na publiku.

Prva predstava, “Virus”, rađena u produkciji JU Srednje škole “Filip Višnjić” iz Bijeljine, po tekstu Siniše Kovačevića, a u režiji Valentine Vidaković i Olivere Pandurević, govori o uspješnom i bogatom mladom muzičaru koji iznenada saznaje da je HIV pozitivan, što njegov život potpuno izmješta iz sigurnog i čvrstog ležišta, te stavlja na provjeru njegove odnose sa bliskim ljudima i porodicom. Kao i u mnogim slučajevima, porodica se i ovdje pokazala kao nepresušni izvor za stvaranje dramskog sukoba i konstruiranje napetosti, i to već u startu kada pokazuju prilično oprečna mišljenjau odnosu na Aleksandrov virus. Njegova sestra Marija toliko se uplaši za svoga sina da joj to oduzima sposobnost racionalnog rasuđivanja, pa počne tjerati brata iz kuće i zabranjivati mu dolazak, otac Dimitrije mu, sa druge strane, pokušava pružiti podršku, dok zet i Dimitrijeva prijateljica Vera, kao ljekari predstavljaju vanjsku perspektivu u odnosu na bolest i situaciju, dajući stručno mišljenje. Međutim, ključni trenutak je onaj u kojem Aleksandra napušta njegova zaručnica Marta, nakon čega se on uvlači u vlastitu čahuru, te počinje nalaziti krivce za svoju situaciju u svim ženama, zbog čega se počinje upuštati u seksualne odnose praktično s djevojčicama, gotovo bez osjećaja odgovornosti. Tokom predstave razotkrivaju se bolne porodične tajne, te lažni moral, pogotovu Aleksandrovog oca i njegove prijateljice Vere, koji hinje prijateljstvo, a zapravo se otkriva da su ljubavnici još od vremena kada je Dimitrijeva žena bila živa. Priča o lažnim vrijednostima, tačnije o ništavilu pod krinkom vrijednosti, koja gotovo funkcionira kao lajtmotiv ovogodišnjeg “Juventafesta”, i u predstavi “Virus” dolazi do izražaja kroz priču o lažnom moralu, sebičnosti i predrasudama i nemogućnosti prevazilaženja vlastitih ograničenja i straha od drugog i drugačijeg. Glumačka ekipa sjajno je odigrala predstavu na rubu između suza i smijeha, punu duhovitosti i komičnih situacija, ali i životne tragikomične gorčine.

Predstava “UPSIDE DOWN! The Reverse Side of the Earth”, nastala u produkciji ruskog Theatre-studija “Mueli” iz Tule, u režiji Liudmile Katsero, donosi jedno nesvakidašnje, pomjereno iskustvo teatra, gdje se susrećemo sa svijetom gdje mašta u potpunosti trijumfuje. Naličje zemlje prepuno je čudnih bića, koja svojim plesom, pantomimom, gestama i sl., pričaju priču o postanku ovog pomjerenog svijeta, sastavljenu od dvadeset malih priča, što prikazuju različita bića u različitim situacijama. Međutim, osnovni zakon i rješenje za sve problematične situacije, redovno je zakon mašte i snova, što je slučaj, primjerice, u priči o djevojčici koja nađe lijepu malu cipelu, koja ne odgovara njenoj nozi. Nakon mukotrpnih pokušaja da pronađe rješenje, djevojčica ugleda mušku cipelu na podu i shvati da je rješenje vrlo jednostavno, treba samo upoznati mušku i žensku cipelu i pomoću njih, pokretom, ispričati priču o ljubavi. U Naličju zemlje, zakoni su drugačiji nego na njenome licu; treba samo znati maštati, promijeniti perspektivu u odnosu na situacije i ljude, pa će na svijetu postati moguće tzv. Svemirske bakice, Papirnata balerina, usamljeni gospodin Sam, koji se dosjeti da bi mu od toliko ljudi u publici, neko zasigurno mogao praviti društvo, pa bira nekog da zajedno zaigraju u ritmu njegovog neobičnog plesa. Do interakcije s publikom dolazi i s pojavom Vanzemaljaca, koji se ludo zabavljaju bacajući u publiku lopte različite veličine i hvatajući ih, kao i s pojavom Svemirskih bakica s metlama, koje temeljito očiste pod ispod nogu publike u prvim redovima, pa i dalje. Ekipa predstave “UPSIDE DOWN! The Reverse Side of the Earth”, svojom sjajnom kreativnom igrom, te vještinom plesa i mimike, nudi jedno izvanredno teatarsko iskustvo podsjećajući nas kako mašta nije niti će ikad biti prevaziđena.