Predstava „Naš razred“ Glumačkog studija Kazališta Play Drama iz Splita najbolja je predstava 10. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest koji je, u organizaciji Udruženja „Medija – Art“, održan u Sarajevu od 7. do 11. septembra.

Grand Prix nagradu dobila je predstava koja, prema ocjeni žirija u sastavu glumica Jelena Rusjan, glumica Mirna Jogunčić i rediteljica Selma Spahić, nadahnjuje svojom izvedbenom i idejnom zrelošću.

Prema selekciji dramaturginje Emine Omerović, odigrano je šest predstava u takmičarskom programu, a Specijalna nagrada žirija dodijeljena je predstavi „Kralj Ibi“ neformalne grupe „Kulturociklin“ iz Kruševca. To je predstava koja nikoga nije ostavila ravnodušnim i koja maštovito koristiminimalistička scenska sredstva kao refleksiju represivne svakodnevnice u kojoj žive mladi.

Posljednjeg dana festivala održane su prezentacije radionica muzičkog teatra, lutaka iz ormara, teatarskog  klauna i radionice pokreta kao glumačkog sredstva, tokom kojih su srednjoškolci vrijedno radili i stvarali performanse za koje su pobrali velike simpatije publike u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

U popodnevnim satima s Eiffelovog mosta na Skenderiji,u pratnji Sarajevo Drum Orchestra krenuo je defile ovogodišnjih učesnika prema Pozorištu mladih Sarajevo, gdje je, nakon izvođenja predstave „Međuprostor“ Teatra mladih Travnik, u koprodukciji sa Studio-teatrom Zenica i Centrom za kulturu Travnik, upriličena ceremonija zatvaranja i dodjela nagrada.

Voditeljica ceremonije bila je mlada glumica Simonida Mandić, a jubilarni 10.Juventafest zatvorila je direktorica festivala Jasna Diklić.

Ovogodišnji festival ugostio je više od 150 učesnika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Povodom jubileja promovirana je monografija „Juventafest 10 godina“, koju je struka prepoznala kao veoma važan dokument u historiji pozorišta.

Festivalske aktivnosti počele su dan ranije, projekcijom dokumentarnog filma „Neki novi Brodvej“ reditelja Denisa Bojića, koji je nastao u saradnji s Down Syndromecentrom Banja Luka.

Deseto izdanje ovog jedinstvenog festivala ostat će upamćeno po odličnim predstavama koje su odigrane pred punim salama Narodnog pozorišta Sarajevo, Pozorišta mladih Sarajevo i Centra za kulturu i mlade Općine Centar Sarajevo, kao i sjajnoj atmosferi u publici u kojoj su uglavnom sjedili vršnjaci aktera na sceni.

Organizaciju 10. Juventafesta podržali su Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fond „Otvoreno društvo‟ Bosne i Hercegovine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Fondacija „Konrad Adenauer Stiftung‟, Evropska unija, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, BH Telecom i Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti.