Nakon veoma uspješnog četvrtog izdanja, koje je okupilo preko 200 učesnika iz 4 zemlje svijeta, Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva JUVENTAFEST je s ponosom objavio selekciju jubilarnog petog izdanja Festivala.

Govoreći o procesu kroz koji je prošao JUVENTAFEST, kao i svi koji su radili na njegovom razvoju i koji su u njemu učestvovali u prethodne četiri godine Jasna Diklić, direktorica Festivala prokomentirala je kolika je bitnost teatra u svakodnevnom životu:

“Teatar je sazrijevanje, evolucija, proces koji nas izvodi iz opskurnosti i primiče svjetlu. On nam pomaže da prevaziđemo ograničenja, prebrodimo nemoć, ukratko, da se ostvarimo, ispunimo. On je u isto vrijeme i način i sredstvo za samoispitivanje. Zato se i bavimo umjetnošću – da bismo srušili barijere, da bi došli do ostvarenja.”

JUVENTAFEST i u svom petom izdanju nastavlja raditi na stvaranju nove teatarske publike i povezivanju mladih ljudi zainteresiranih za teatar kroz radionice i druženja, ali i donosi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u Evropi i regiji sarajevskoj publici. U ovogodišnjoj selekciji nalazi se osam predstava iz sedam zemalja svijeta. Selektorica JUVENTAFESTa, Asja Krsmanović prokomentarisala je ovogodišnju selekciju:

“Naš mali jubilej slavimo sretni jer smo u proteklih pet godina uspjeli izgraditi mali, ali siguran prostor za sve one koji rastu u teatru i uz teatar. Ove  godine dovodimo osam predstava, različitih i tematski i estetski, ali ipak tako sličnih u svojoj želji da nešto pomjere i promijene, da svijet učine boljim mjestom ne samo za njih, nego i za druge.”

JUVENTAFEST će ove godine trajati od 9. do 13. Septembra. Predstave će igrati u Pozorištu mladih i u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, a sarajevska publika će imati priliku pogledati:

KRALJ IBI, Alfred Jarry, reditelj: Igor Pavlović, Gradsko pozorište Bečej, Srbija

PUTNICI, Drago Pintarič i Patrik Komljenovič, reditelji: Borut Bučinel i Miha Maver, Teatar Pozitiv, Ljubljana, Slovenija

MARATON, Claude Confortes, reditelji: Jana Strniskova i Anton Korenči, Državni konzervatorij Bratislava, Slovačka

ZID, Kristina Štebih, reditelj: Davor Dokleja, Dramski studio Dada Kazališne družine Pinklec, Čakovec, Hrvatska

RAZREDNI NEPRIJATELJ, Nigel Williams, reditelj: Luka Mihovilović, Gradsko kazalište Pula – dramski studio INK, Hrvatska

ČITAJ!, tekst, rediteljica: Iulia Sitnikova, Pozorišni studio “Masks”, Ekaterinburg, Rusija

TICS, OPERA CAMIQUE, autorski projekat, reditelj: Nicolae Weisz, Dramski studio “Dramatis Personae”, državna srednja škola “Mihai Eminescu”, Baja Mare, Rumunija

ŽABAR, Rainer Werner Fassbinder, reditelji: Marija Backović i Slaviša Grubiša, Dramski studio “Prazan prostor”, Podgorica, Crna Gora