Predstava „Solo za sedam“ Dramskog i plesnog studija Istarskog narodnog kazališta Pula izvedena je drugog dana 10. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

Sedam samoća na sceni, sedam odabranih trenutaka i sedam individualnih međuprostora, s promatranjem ljepote u odsutnosti sreće, držali su potpuni muk publike u Pozorištu mladih Sarajevo sve do kraja izvođenja.

Savršeno usklađenim plesnim pokretom i s tek nekoliko izgovorenih riječi glumci predstave „Solo za sedam“ prenijeli su publici poruku da biti sam ne znači uvijek biti i usamljen. Samoća pruža priliku zaviriti u vlastiti unutrašnji svijet i prepustiti se melanholiji, tom divnom stanju uma.

Predstava rediteljice Andree Gotovine pokazuje da mladi, u danas sve više otuđenom i usamljenom svijetu, izgubljeni između djetinjstva i odrasle dobi, teže pripadnosti.

„Solo za sedam“ ispraćen je ovacijama publike i već nakon drugog dana festivala sasvim je jasno da ovogodišnjim članicama žirija, glumici Jeleni Rusjan, rediteljici Selmi Spahić i glumici Mirni Jogunčić neće biti lako donijeti odluku o Grand Prixu i Specijalnoj nagradi žirija.

Trećeg dana 10. Juventafesta u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, s početkom u 17:00 sati,u okviru takmičarskog programa bit će izvedena predstava „Kralj Ibi“ neformalne grupe„Kulturociklin“ iz Kruševca, dok će predstava R.U.R. Zagrebačkog kazališta mladih/Učilišta biti odigrana u Pozorištu mladih Sarajevo u 20:00 sati.