Na sceni Pozorišta mladih Sarajevo u subotu, 7. septembra odigrana je i četvrta predstava ovogodišnjeg Juventafesta. Riječ je o predstavi „Šine“ Dramskog studija ĆOŠE iz Obrenovaca (Srbija), autorice Milene Marković i rediteljice Marije Medenice.

Predstava koja je pridobila povjerenje najprije selektorice ovogodišnjeg programa festivala Emine Omerović, a zatim i publike govori o generaciji koja je odrastala devedesetih i stasavala za sve ratove koji će ih sačekati. U centru zbivanja su četiri prijatelja i njihove sudbine. Predstava „Šine“ ujedno je i generacijski krik današnjih srednjoškolaca, iako su protagonisti generacije njihovih roditelja.

Zanimljivo je i da u predstavi dominiraju songovi koji su dio pjesničkog opusa Milene Marković, a kojima se potencira aktuelnost ovog teatarskog komada.

Zajedno sa ostalih pet predstava koje na ovogodišnji Juventafest dolaze iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, predstava „Šine“ u konkurenciji je za Grand Prix kao i Specijalnu nagradu žirija, a njihova odluka bit će poznata nakon posljednje odigrane predstave, u ponedjeljak 9. septembra.