Festivalske aktivnosti 10. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji će u organizaciji Udruženja Medija-Art biti održan od 7 do 11. septembra u Sarajevu, započele su dan ranije, 6. septembra, projekcijom dokumentarnog filma „Neki novi Brodvej“ u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Film reditelja Denisa Bojića je nastao u produkciji Radiotelevizije Republike Srpske i saradnji s Down Syndrom Centrom iz Banje Luke i prvi je dugometražni film iz BiH koji se bavi problemom rehabilitacije osoba s Down sindromom starijim od 18 godina. Down Syndrom Centar, čiji je direktor Zoran Jelić, profesor specijalne edukacije i rehabilitacije, osnovalo je 2020. Udruženje Down sindrom Banja Luka.

Radnja filma prati šest osoba s Down sindromom koje, savladavajući brojne prepreke, postaju jedni od prvih polaznika profesionalne škole glume na prostorima jugoistočne Europe rušeći predrasude i barijere o mogućnostima i sposobnostima osoba s Down sindromom.

Nakon što navrše osamnaest godina, osobe s Down sindromom u Bosni i Hercegovini uglavnom postaju socijalno nevidljive. Ne pristajući na ograničenja i nametnute društvene obrasce grupa mladih ljudi uz pomoć jednog vizionara otkriva nove pristupe životu.