Deveti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest svečano je otvoren u Pozorištu mladih Sarajevo. Festival je otvorenim proglasila direktorica Jasna Diklić, koja je u svom obraćanju pozvala mlade da izraze svu svoju kreativnost i umjetničku slobodu, zbog kojih ovakav događaj i zadržava svoj kontinuitet.

Juventafest vam nudi provjeru vašeg doživljaja pozorišne čarolije, naglasila je Diklić, a da festival iz godine u godinu opravdava sve komplimente, potvrđuje već i prva noć njegovog devetog izdanja. Glumce predstave „Mali Agaton‟ Dis – pozorišta mladih Banja Luka, čije je izvođenje uslijedilo nakon svečanog otvaranja, publika je ispratila na nogama i dugotrajnim aplauzom. Energična i sjajna izvedba o tročlanoj porodici i malom Agatonu, postavljena prema tekstu i u režiji Milana Bogdanovića, nikoga u publici nije ostavila ravnodušnim.

Sasvim je jasno da je i ovoga puta selektorica programa Emina Omerović postavila ogroman zadatak pred sve učesnike ovogodišnjeg festivala koji su u utrci za Grand Prix i Specijalnu nagradu žirija.

Ovogodišnji Juventafest trajat će do nedjelje, 12. septembra, bit će izvedeno pet predstava, a najbolje predstave izabrat će žiri u čijem sastavu su glumica Daria Lorenci Flatz te reditelji Željko Milošević i Nermin Hamzagić.

Drugog dana festival na programu je predstava „Razredni neprijatelj‟ Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečaj iz Srbije, a bit će izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo, s početkom u 20.00. sati.