10. Internacionalni festival srednjoškolskog teatra Juventafest održat će se u Sarajevu od 7. do 11. septembra 2022, u organizaciji Udruženja za razvoj i unaprijeđenje multimedijalnih umjetnosti i kulture “Medija-Art”.

Prijava je otvorena za sve pozorišne grupe čiji izvođači imaju između 14 i 19 godina. Svi učesnici (glumci, horovi, plesne grupe i muzičari) moraju biti starosti predviđene za srednju školu. Poželjno je, ali nije uslovno da se scenografi, kostimografi, vizažisti i ostali članovi tima sastoje od učenika srednjih škola. Prijavljena predstava ne bi trebala biti kraća od 30 minuta, dok maksimalno trajanje nije određeno. Sve grupe su dužne dostaviti kvalitetan snimak predstave kao zaključani/privatan Youtube ili Vimeo link. Predstava treba biti snimljena sa jednog mjesta, iz jednog kadra, bez ikakvog naknadnog editovanja ili montaže.Ukoliko predstava nije na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili crnogorskom jeziku, snimak predstave mora biti titlovan na engleski jezik.

Selektorica Festivala će odabrati najviše osam predstava za glavni festivalski program.

Festival traje 5 dana. Osim takmičarskog programa i edukativni program festivala je od velike važnosti. Četiri umjetničke radionice će biti organizovane za učesnike festivala. Svi učesnici su obavezni prisustvovati svim programima festivala. Neusklađenost sa gore navedenim, a sve se ocjenjuje tokom Festivala (saradnja sa domaćinima, drugim učesnicima i grupama, cjelokupno ponašanje, opšti utisak i slično) može uticati na pojedince ili grupe kada je u pitanju sankcija ili diskvalifikacija.

Žiri festivala se sastoji se od tri člana, koji mogu biti teatrolozi, dramaturzi, glumci, reditelji…

Prema propozicijama Festivala, žiri odlučuje o sljedećim nagradama:

  1. Glavna nagrada za najbolju predstavu na Festivalu
  2. Specijalna nagrada Žirija

Sva prava na izmjenu i dodavanje navedenim pravilima su pridržana od strane Organizatora.

Organizator festivala će osigurati smještaj i hranu za vrijeme trajanja festivala za sve učesnike festivala.

Teatarske grupe/učesnici sami snose troškove prevoza.

Udruženja za razvoj i unaprijeđenje multimedijalnih umjetnosti i kulture “Medija-Art” je jedini važeći organizator Internacionalnog festivala srednjoškolskog teatra  Juventafest.

Za sva dodatna pitanja obratite se na juventafest@juventafest.ba.

Rok za prijavu i dostavljanje snimka predstave je 1. maj 2022.

Direktorica festivala

Jasna Diklić