Autorski projekt Omladinske pozorišne scene Paraćin pod nazivom „Hoću napolje“ najavio je večerašnje zatvaranje 8. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

Gosti iz Srbije sinoć su, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo, na najboljinačin iznijeli problem birokratije i pitanja kako opstati u sistemu koji vas gleda i tretira kao idiota, koliko je pojedincu teško doći do izražaja, koliko njegov život i narpredak diktiraju važni i nevažni dokumenti, koliko je u svemu tome važna sloboda i ekologija kao jedan od preduvjeta za zdrav život na zemlji. Pozorišna predstava „Hoću napolje“ nastala je po motivima teksta „Idiot“ Muze Pavlove i u režiji Uroša Mladenovića.

Njenom izvedbom Festival je stigao do samoga kraja na kojem će publika ponovo imati priliku vidjeti mlade glumce, no ovaj put s potpuno novim izvedbama. Naime, tokom protekla četiri dana, predvođeni vrsnim stručnjacima, oni su vrijedno radili na radnionicama plesa, maske, lutkarstva i muzike, stekli nova znanja, uobličiliih i doveli do scene i publike.

Ustaljena praksa radionica Juventafestu daje posebnu draž, jer mlade okuplja u dnevnim kreativnim druženjima iz kojih izlaze višestruko bogatiji. Također, primjer dobre prakse predstavljaju i radionice za srednjoškolce te radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama koje je vodila selektorica festivalskog programa Emina Omerović.

Prije samog spuštanja zavjese na  8. Juventafest, tokom ceremonija svečanog zatvaranja stručni žiri u sastavu glumica i profesorica Arma Tanović Branković, dramaturginja Asja Krsmanović i glumac i profesor Velimir Blanić osvrnut će se na izvedene predstave „Mrtvo more za početnike“, „Životinjska farma“ i „Hoću napolje“ te dodijeliti zahvalnice učesnicima. Dolazak na osmo izdanje Juventafesta u posljednjem trenutku iz epidemioloških razloga otkazale su dvije predstave iz Hrvatske i  Crne Gore zbog čega su organizatori donijeli odluku da Festival po prvi put do sada bude revijalnog tipa.