Publika u Pozorištu mladih Sarajevo prvu noć festivala imala je priliku pogledati sjajnu predstavu „Mrtvo more za početnike“, Teatra „Gimnazijalac“ iz Lebana, Srbija rađenu po motivima knjige „Seks za početnike“ Jasminke Petrović i pripovijetke „Mrtvo more“ Radoja Domanovića, a kojoj je prethodilo svečano otvaranje festivala. Sukob duha palanke i životvorne energije polazna je osnova za dramsku priču koju energično razmaštavaju svi akteri „Teatra Gimnazijalac“ pod redateljskom palicom Dušana Blagojevića. Od groblja do kafane, od škole do pijace – mapirana su mjesta u kojima duh palanke bivstvuje.

Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva ove godine odvija se pod velom preventivnih mjera protiv koronavirusa, no dobro raspoloženje, osmijesi i osjećaj pobjede kulture nad nametnutim okolnostima, pokazalo se večeras, više je od očekivanog kako za učesnike tako i za organizatore.

Ovogodišnje izdanje Juventafesta održat će se u skladu s epidemiološkim mjerama i naredbama Kriznog štaba Kantona Sarajevo te preporukama Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo te se svi zajednički trebamo pobrinuti da mladi izađu iz pandemije što zdraviji i snažniji, kako fizički tako psihički i duhovno.

Juventafest je ove godine trebao ugostiti šet predstava, ali nažalost, u zadnjem trenutku zbog novonastalih okolnosti uzrokovanih pandemijom, dvije glumačke skupine, iz Hrvatske i Crne Gore otkazale su svoj dolazak u Sarajevo zbog čega će se 8. izdanje festivala održati u revijalnom tonu. Tako će žiri u sastavu, glumica i profesorica Arma Tanović Branković, dramaturginja Asja Krsmanović i glumac i profesor Velimir Blanić odgledati tri od pet predstava koje je odabrala selektorica Emina Omerović, te na kraju učesnicima dodijeliti zahvalnice.

Drugog dana festivala, u četvrtak 10. septembra na sceni Pozorišta mladih Sarajevo s početkom u 20 sati biće izvedena predstava „Životinjska farma“ Dramskog studija Kakanj.