Četvrti dan Juventafesta ponudio je sarajevskoj publici dvije predstave koje se na različite načine bave socijalnom problematikom.

U 17:00 u Pozorištu mladih, Pozorišni studio “Masks” iz Rusije odigrao je predstavu Čitaj! u režiji Iulie Sitnikove. Ova anti-utopijska predstava bazirana je na romanima “Fehrenheit 451” Ray-a Bradbury-ja, “1984” George-a Orwell-a i “Mi” Eugene-a Zamyatin-a. Glumačka ekipa u sastavu Maksim Svechnikov, Aleksey Kopyev, Anton Maksimov, Nikita Spiridonov, Stanislav Kuznetsov, Aleksandr Shatunov, Aleksandr Glukhikh, Erik Bauer, Egor Makarov, Alisa Grokhovskaya, Darya Valuyskaya, Ekaterina Khanova, Valeria Pachenkova, Luna Sokol, Anna Gracheva, Ksenia Lopatkina, Alina Simonova, Polina Popova, Darya Veselkina, Lidia Khmelinina i Nika Feigina kroz, pokret, ples i svedenu glumačku izvedbu uspijeva predstaviti svijet koji nastaje kao posljedica nestanka knjiga i gubljenja znanja i sjećanja na prošlost.

U 20:00 u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, Dramski studio “Prazan prostor” iz Crne Gore izveo je predstavu Žabar Rainer-a Werner-a Fassbinder-a u režiji Marije Backović i Slaviše Grubiše. Skandaloznu i uzbudljivu predstavu, u tipičnom fasbinderskom stilu, izveli su Pavle Prelević, Pavle Bogojević, Jelena Laban, Milena Božović, Pavle Novaković, Minja Novaković, Ines Rudović, Anja Vujković, Petar Vukušić, Miki Popović, Marija Marković, Milica Brajušković, Lazar Dragović, Sergej Pavlović i Filip Sandžakov predstavljajući svijet jedne generacije koja ne može da izađe iz beznađa, koja je otuđena i živi u strahu od svega novog i nepoznatog.

Posljednji dan Festivala u 13:00 na Akademiji scenskih umjetnosti bit će predstavljeni rezultati radionica koje su se odvijale tokom Juventafesta, a u 18:00 će od Mosta Suade i Olge krenuti defile učesnika i gostiju Festivala u pratnji Sarajevo Drum Orchestra. Povorka će se kretati do Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo gdje će u 19:30 započeti posljednja predstava u programu Razredni neprijatelj u izvedbi Gradskog Kazališta Pula – dramskog studija INK iz Hrvatske.

Dobitnici nagrada bit će proglašeni u 21:00.