Irma Alimanović

RADIONICA KARAKTERNA MASKA

Rad sa maskom je odličan u razumijevanju neverbalnog scenskog djelovanja. Nakon što se upoznamo sa tehnikom igre sa maskom krenut ćemo u istraživanje arhitekture karakterne maske i dobiti impuls za kretanje.  Uspostavit ćemo fizikalnost našeg karaktera i doći do njegove/njene biografije. Istražit ćemo kako je tjelesna akcija rezultat vrlo jasne i precizne unutarnje radnje, misli. A onda ćemo ih obući i vodimo ih na ples!

IRMA ALIMANOVIĆ, glumica

Diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2008. g. Bila zaposlena u East West Centru i dio ansambla Mostarskog teatra mladih (eMTeeM-a). Nekoliko godina radila kao koordinatorica Future MESS radionica u sklopu Internacionalnog teatarskog festivala MESS. U radu sa djecom i mladima radila na projektima British Council-a, Privatnoj osnovnoj školi Bloom, Drugoj gimnaziji IB smjer, Školi glume Bosanski kulturni centar  te Institutu za muziku, teatar i multimediju gdje i danas radi kao edukatorica glume na mjuziklu Oliver. Od 2014. g. angažovana je kao saradnica iz prakse na stručnom predmetu Pokret na Odsjeku za glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu gdje i danas predaje u zvanju docentice.

Stipe Gugić

RADIONICA OSNOVE ANIMACIJE PREDMETA

Polaznici radionice upoznat će s osnovama lutkarske animacije predmeta. Sasvim običnom, svakodnevnom predmetu udahnut ćemo život i ispričati njegovu priču bez riječi. Sagledat ćemo kako hoda kutija, kako kašlje boca, kako plače papir, kako se osjeća kukuruz kad je bolestan, kakva je cipela kad je ljuta ili što radi stolica kad je zaljubljena… Vidjet ćemo kako različiti materijal od kojeg je predmet sačinjen može utjecati na njegov karakter. Provocirat ćemo maštu i kreativnost kroz igru, pokret i glumu. Razvijat ćemo osjećaj za tempo i ritam kao i osjećaj za bivanje i rad u grupi bez kojih nema lutkarske suigre.

STIPE GUGIĆ, glumac

Diplomirao je glumu i lutkarstvo na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje je po završetku fakulteta nastavio raditi kao naslovni asistent na diplomskom sveučilišnom studiju neverbalnog teatra. Za vrijeme studija upisuje Erasmus+ program mogućnosti te odlazi na Leeds Beckett University u Veliku Britaniju gdje je studirao na kolegijima za suvremeni ples i performans koji će uvelike utjecati na njegov daljni rad i umjetničko stvaralaštvo. Pohađa brojne radionice između kojih izdvaja Contemporary Performance Practices gdje je imao priliku raditi s Jan Fabre teaching group i SITI Company iz New Yorka. Veći dio rada u pozorištu provodi u lutkarskim predstavama kao i u predstavama za djecu. 2021.g. osniva umjetničku organizaciju MOMO sa sjedištem u Sinju koja producira lutkarske predstave.

Edis Bilić

RADIONICA PLESA

Tokom ove radionice, učesnici će imati jedinstvenu priliku da istraže različite stilove Hip Hop plesa, uključujući Pop, Lock, KRUMP, Old School i malo Breakdancea, uz uključivanje elemenata glume. Jedan od ključnih naglasaka ove radionice je istraživanje- kako možemo koristiti ples kao snažan alat za pričanje priča. Fokusirajući se na temu zabranjene ljubavi, vodit ćemo učesnike kroz koreografiju u parovima i uzbudljive bitke, omogućavajući im da izraze emocije i prenesu priče kroz svoje pokrete. Ova radionica je osmišljena da podržava saradničko okruženje gdje učesnici mogu istraživati svoju kreativnost, izgrađivati samopouzdanje i razviti dublje poštovanje prema Hip Hop kulturi. Spajajući umjetnost glume s energijom i ritmom Hip Hop plesa, učesnici će otkriti nove načine izražavanja i očaravanja publike kroz pokret i pričanje priča.

EDIS BILIĆ, glumac

Umjetnik sa mnogo talenata čija je avantura započela s ljubavlju prema hip hop plesu. Sa izvanrednom 16-godišnjom posvećenošću umjetnosti, on je pronašao svoje pravo zvanje u svijetu glume, motivisan svojim iskustvom u plesu. Edis je svoje vještine usavršavao kroz obrazovanje na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Njegovo sveobuhvatno obrazovanje obuhvaćalo je glumu, govor/glas, pjevanje, scenske borbe, rad s maskama, klaunovsku igru, ples i glumu pred kamerom. Sa neumornom posvećenošću svom zanatu i dinamičnim spektrom talenata, Edis i dalje očarava publiku svojom beskrajnom kreativnošću, svestranošću i zaraznom strašću prema umjetnosti.

Iva Milley

RADIONICA: CRNA KRALJICA 1, 2, 3! (radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama)

Često je tekst prvo za čime posežemo kad razmišljamo o radu na predstavi, a time se preskače dragocjeno iskustvo dramskih igara i kazališnih vježbi koje također mogu biti početna inspiracija za rad na autorskom projektu. Na radionici ćemo istraživati kako se i koliko duboko pojedine dramske igre mogu razviti u kazališno zanimljivi materijal te kako nam kazališne vježbe mogu pomoći kod formiranja karaktera likova, situacije i priče same. Cilj radionice je ukazati redateljima, učiteljima, dramskim pedagozima da i obična igra, ako joj se pristupi na kreativan način, može biti kazališna predstava.

IVA MILLEY, dramska pedagoginja

Diplomirala komparativnu književnost i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doživotna apsolventica dodatnog studija Teatrologije. Od malih nogu polaznica plesnog i dramskog studija Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih. Pohađala razne seminare i radionice iz dramske pedagogije, odgojnog pozorišta, pozorišta potlačenih, mime, pokreta i cirkusa, u Hrvatskoj i inostranstvu. Od 1997. g. radila kao dramska pedagoginja u Teatru Tirena gdje istovremeno igra u predstavama za djecu i mlade te u projektima odgojnog pozorišta. Vodi radionice žongliranja i mime, a od 2005. g. učestvuje na evropskim dramskih susretima (EDERED) kao voditeljica radionice, voditeljica grupe i članica skupštine. Piše igrokaze za djecu i mlade koje postavlja u svojim dramskim grupama. Zaposlena je kao dramska pedagoginja u Učilištu Zagrebačkog kazališta mladih.

Irma Mulić

RADIONICA MUZIČKOG TEATRA – WE GO TOGETHER

Uplovimo u svijet muzičkog teatra kroz radionicu koja će vas upoznati sa pjevanjem u mjuziklu, uz prateće koreografske elemente. Akcenat će biti na timskom radu i oslobađanju u grupi kao i razvijanju dramske kreativnosti, mašte i individualnosti svakog pojedinca, s ciljem razumijevanja muzičkog materijala, sopstvenog glasa i glasovnih improvizacija, kao i muzičkih harmonija. Raditi će se na materijalu kultnog mjuzikla “Briljantin”, a koristiti će se i određeni rekviziti i kostimski elementi. Ako volite muzički teatar, ova radionica će vam pomoći u izgradnji vaših vlastitih vještina ali i dati uvid i razumijevanje u nastanak jednog pozorišnog mjuzikla.

IRMA MULIĆ, muzička umjetnica

Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu gdje stiče zvanje Bachelor Muzičkih umjetnosti. Voditeljica je Odjela za izvođačke umjetnosti prve edukativne i produkcijske platforme za muzički teatar u BiH Instituta za muzičku umjetnost, teatar i multimediju, gdje se bavi nastavnom pedagogijom (instrument klavir i pjevanje) sa djecom i mladima. Predavala je i u Muzičkoj školi Ilidža u Sarajevu, muzičkoj školi Mali Mozart, Edukativnom centaru ABC (2012-2013), kao i Internacionalnoj školi Bloom – Montessori akreditacija u Sarajevu. Od 2008. godine djeluje i kao izvođačica u različitim formama muzičkog teatra i nastupa u pozorištima širom BiH i u Hrvatskoj. Njeno teatarsko iskustvo obuhvata ostvarene glavne uloge u mjuziklima Footloose, Prljavi ples, Annie i Flashdance, a uskoro i Oliver. Trenerica je pjevanja i korepetitor iMTM Sarajevo. Trenutno je na master studiju klavira na Muzičkoj akademiji Sarajevo iz oblasti Metodika klavira.