SAOPĆENJE ZA MEDIJE – PRESS KONFERENCIJA
Šesti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji će se održati u Sarajevu od 13. do 17. septembra 2018. godine, ugostit će skoro 150 mladih teatarskih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke, a tom prilikom sarajevska publika će moći uživati u vrhunskim predstavama.
Kako je na konferenciji za medije, koja je održana u Centru za kulturu u Sarajevu, istakla direktorica Festivala Jasna Diklić, za organizaciju ovog zahtjevnog događaja zadužena je grupa entuzijasta koja je šestu godinu zaredom i pokretačka snaga Juventafesta.
Možda bi bilo najbolje citirati mladog učesnika Juventafesta koji je napisao: „Želio bih da kažem da je Juventafest primjer pozitivne priče, priče koja omogućava mladima da osjete pozorišnu umjetnost, da im ponudi smisao i učini ih boljim ljudima. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način inicirali i pustili u život JUVENTAFEST.‟
Ovo su pravi razlozi zašto je ovakav festival potreban. Osim toga, Juventafest je jedinstven po svom konceptu. Naime, svi učesnici su svih pet dana Festivala u Sarajevu, prate program, pohađaju razne radionice i druže se, sklapaju prijateljstva i ništa im nije važnije od umjetnosti i kreativnosti” – istakla je Diklić.
Ovogodišnji festival počinje svečanim otvaranjem u Narodnom pozorištu Sarajevo u 19 sati, nakon čega će uslijediti mjuzikl „San ljetne noći“ mariborske Druge gimnazije, a koji će na jednoj od najljepših scena u BiH izvesti čak 50 srednjoškolaca.
Za odabir najboljih izvedbi u regionu i šire pobrinula se selektorica Asja Krsmanović. Na adresu Juventafesta pristigli su deseci prijava iz cijele Evrope i nije bilo lako izdvojiti one najbolje.
Odlučili smo se za šest predstava koje su potpuno različite u odabiru tema, stilu, estetici, ali i pristupu rada dramskih pedagoga s grupama. Prije svega, cilj ovog festivala je da grupe koje se na različite načine uspješno bave teatrom, razmijene iskustva te da se znanja, kako učesnika tako i dramskih pedagoga koji s njima rade, nadograde i prenesu kroz gledanje predstava i razgovor. Pored toga, i domaća publika moći će da vidi šest odličnih predstava, da se druži s učesnicima i kroz predstave uđe s njima u dijalog o stvarima koje ih provociraju i o njihovoj viziji svijeta u kojem žive i stvaraju. Juventa je festival koji rade mladi za mlade i njegova vrijednost leži upravo u tome – da su svi dobrodošli, kao učesnici ili publika – naglasila je Krsmanović.
Značaj Juventafesta ogleda se i u činjenici da nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji te istovremeno doprinosi stvaranju nove teatarske publike. Upravo je to i jedan od razloga zbog kojeg je Juventafest osigurao besplatan ulaz na sve festivalske predstave.
Šesto izdanje Juventafesta zatvorit će gostujući srednjoškolci iz teatra „Gimnazijalac“ iz Srbije, s predstavom „Sve je u redu“, nakon čega će stručni žiri, koji čine Emina Minka Muftić, Slađana Zrnić i Igor Pavlović, proglasiti dobitnika Grand Prixa za najbolju predstavu te dodijeliti Specijalnu nagradu.
Osim što Juventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva te doprinosi stvaranju nove teatarske publike, posvećuje i posebnu pažnju edukaciji učenika i njihovih nastavnika o dramskoj umjetnosti. Tako će i ove godine biti realizirana jedinstvena radionica za nastavnike koji u srednjim školama vode dramske sekcije. U sklopu ove radionice, voditelji dramskih grupa i sekcija iz srednjih škola imaju priliku proširiti svoja znanja o dramskoj i scenskoj pedagogiji, scenskoj umjetnosti kao mediju te elementima, tehnikama i sistemima scenskog izražavanja.
Također, Juventafest će u saradnji s timom TV serijala „Perspektiva“ realizirati još jednu zanimljivu radionicu koja će biti namijenjena mladim aktivistima. Oni će kroz niz radionica i okruglih stolova pokušati aktivirati druge mlade i poboljšati svoje lokalne zajednice.