Za ovogodišnji Sedmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva „Juventafest“prijavio nam se veliki broj kvalitetnih i stilski različitih predstava iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Rusije, Bosne i Hercegovine te je bio težak zadatak izabrati šest predstava koje će se naći u programu Festivala.

U odabiru ovogodišnjih predstava vodila sam se željom da ponudim različite umjetničke pristupe izražavanja u pozorištu, ali i da čujem glas mladih kada su u pitanju važne društvene teme i njihovi problemi. Odabrane predstave, pored navedenog, odlikuje i energična zajednička igra mladih, kojom preispituju odnos pojedinca i kolektiva te nam ukazuju na pojedinačnu važnost svakog od nas u izgradnji zajedničke bolje budućnosti. Šta su generacije njihovih roditelja ostavile današnjim srednjoškolcima? Mogu li se mladi izboriti s mržnjom svojih predaka? Mogu li danas mladi, uopće, aktivno odlučivati o svojoj sudbini ili su samo objekti raznih sistema? Koji su to apsurdi vremena u kojem živimo? Šta se srednjoškolci ne usuđuju reći o sebi i zašto? Šta znači biti dio neke cjeline i koliko ona ovisi o nama?

Ova i mnoga druga hrabra pitanja postavljaju nam predstave koje čine ovogodišnju selekciju:

„Romeo i Julija“, režija: Vladan Đurković, Omladinsko pozorište Dadov, Beograd, Srbija

Romeo i Julija

 

„Ifigenija“, režija: Alma Osmanović i Sanela Ahmić, Škola glume – JU Centar za kulturu Zavidovići, Zavidovići, Bosna i Hercegovina

Ifigenija

 

„Things I Want to Say but Never Will“,režija: Ida Avdibegović, Druga gimnazija, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Things I Want to Say but Never Will

 

„Šine“, Milena Marković, režija: Marija Medenica, Dramski studio ĆOŠE, Obrenovac, Srbija

Šine

 

„Je li slučaj slučajan?“, režija: Ines Škuflić-Horvat, Dramski studio – Teatar Tirena, Zagreb, Hrvatska

Je li slučaj slučajan

 

„13“, režija: Andrea Gotovina u saradnji s izvođačima, Dramski studio – Istarsko narodno kazalište, Pula, Hrvatska

13

 

Sedmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva “Juventafest”ove godine će ugostiti preko 100 mladih teatarskih stvaralaca, a bit će održan u Sarajevu, od 5. do 9. septembra.

Nadam se da će publika uživati u izabranim predstavama te podržati ove mlade u osvajanju svog prostora, kako teatarskog tako i onog u društvu s obzirom na to da imaju mnogo toga reći.

Emina Omerović, selektorica 7. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva „Juventafest“.