Iz godine u godinu, na Juventafest pristižu prijave kvalitetnih predstava u kojima mladi iznova i iznova, vrlo precizno i jasno imenuju sve probleme današnjeg društva, a tako je bilo i ove godine. Unatoč pandemiji i krizi koja nas je sve zadesila, pristigao je iznenađujući broj odličnih predstava iz Rusije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te je bio iznimno težak zadatak donijeti odluku o selekciji 8. Juventafesta.

Ove godine suočili smo se s jednom od najvećih kriza današnjice koja je ne samo ugrozila zdravlje svih ljudi, već i donijela izazove kao što su socijalna distanca, izolacija, društvene nepravde, moć privilegiranih, ekonomska kriza… Nažalost, predstave ovogodišnje selekcije podsjećaju nas da sa svim tim problemima živimo već jako dugo.

Već decenijama, privilegirana manjina manipulira potlačenom većinom, te se bogati na patnji ljudi koji se boje za vlastitu egzistenciju. Rezultat toga je odlazak mladih koji ne prestaje biti goruća društvena tema, a i dalje se ne čini ništa da bismo stvorili bolja društva gdje ima nade za budućnost mladih. Oni koji se usude ostati susreću se s malograđanštinom koja si uzima za pravo da upravlja tuđim životima i osuđuju Drugog i drugačijeg. Društveni sistemi i ideologije se smjenjuju, a mladima se u nasljedstvo ostavlja mrak pohlepe, neznanja i nepravde. Međutim, oni hrabro nastavljaju potragu za svjetlom i ljubavi. Postavljaju pitanje koja je uloga ljubavi u društvu iskrivljenih vrijednosti gdje dominiraju predrasude i stereotipi. Jesmo li zaboravili na onu pravu ljubav koja je smisao svega?

Kao i dosadašnjih godina, ovogodišnju selekciju čine predstave koje odlikuju raznolike pozorišne estetike, kritičko promišljanje ovažnim društvenim temama i snažan agnažman, te kvalitetan dramsko pedagoški rad s mladima.

Predstave koje čine ovogodišnju selekciju su:

  1. „Mrtvo more za početnike“,režija: Dušan Blagojević i članovi Teatra, Teatar Gimnazijalac, Lebane, Srbija
  2. „U potrazi za Hamletom u Mrduši Donjoj“,režija: Oriana Kunčić, Dramski studio “Ivana Jelić” HNK u Šibeniku, Šibenik, Hrvatska
  3. „Ljubavno doba“,režija:Marija Backović, Kraljevsko pozorište Zetski dom, Cetinje, Crna Gora
  4. „Životinjska farma“, režija: Mirza Bajramović, Dramski studio, JU “Kulturno – sportski centar” Kakanj, Kakanj, Bosna i Hercegovina
  5. „Hoću napolje“, režija: Uroš Mladenović, Omladinska pozorišna scena Paraćin, Paraćin, Srbija

Više nego ikada je važno da budemo odgovorni prema sebi i svojoj zajednici kako bismo za sve nas, ali i naraštaje koji tek dolaze, osigurali zdravu i bolju budućnost. Mladi i ove godine imaju mnogo toga da nam kažu o toj budućnosti, a naša odgovornost je da ih čujemo.

Osmi internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva “Juventafest” bit će održan u Sarajevu, od 9. do 13. septembra.

Do tada, budimo odgovorni, čuvajmo sebe i druge!