Šesti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji je u Sarajevu svečano otvoren u četvrtak, trećeg dana publici je predstavio sjajnu predstavu „Talas“ redatelja Predraga Stojmenovića, u izvedbi Omladinskog pozorišta Dadov.

Gosti iz Srbije, njih dvadeset i troje, u 75 minuta, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo predstavili su dramatizaciju školskog eksperimenta koji je u SAD-u proveo profesor Ron Džuons. Nemoćan da objasni učenicima kako su Nijemci pristali na nacizam, odlučio je u pet školskih dana, zajedno s njima, simulirati nastanak takvog uređenja društva.

Mnogobrojna publika uživala je u scenskom nastupu beogradskog Omladinskog pozorišta i njihovoj predstavi „Talas‟ koja šalje snažnu poruku o situaciji koja lako izmiče kontroli.

Također, trećeg dana Juventafesta nastavljeno je održavanje niza radionica namijenjenih učenicima i profesorima, a s kojih će mladi aktivisti svoje radove predstaviti u ponedjeljak, 17. septembra, u 13.00 sati, u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, OJ Jelićeva.

Juventafest jedan je od rijetkih festivala koji sve goste, a ove godine ih je više od 150, okuplja svakodnevno, što mladima ostavlja priliku za druženje, sklapanje novih prijateljstava, ali i za učešće u edukativnim radionicama kroz koje izražavaju svoj talent.