Takmičarski program 10. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest okončan je gostujućim predstavama „Nasprotja“ i „Naš razred“ glumačkih skupina iz Ljubljane i Splita.

U popodnevnim satima publika u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo imala je priliku gledati pozorišnu režiju „Nasprotja“ Mihe Mavera i članova Teatra „Pozitiv“ iz Ljubljane. Kroz dinamičnu i energičnu predstavu baziranu na plesnom pokretu mladi protagonisti, svaki za sebe, iskazali su svoja mišljenja i principe te potaknuli publiku da izgradi vlastite stavove o odnosima u današnjem društvu, individualnosti i prihvaćanju neistomišljenika.

Glumački studio Kazališta Play Drama je na sceni Pozorišta mladih Sarajevo u predstavi „Naš razred“ rediteljice Justine Vojaković-Fingler ispričao priču o istinitom događaju o razrednim kolegama i njihovim sudbinama u jednom poljskom gradiću pogođenom krizom sovjetske i njemačke okupacije. Ovu uznemirujuću temu srednjoškolci su na sceni iznijeli na najbolji način.

Pretposljednji dan, kao i protekli dani festivala, privukao je veliki broj publike i na obje predstave tražilo se mjesto više. Mladi glumci ispraćeni su sa scene dugotrajnim aplauzima.

Deseti Juventafest u organizaciji Udruženja „Medija – Art“ završava se sutra, 11. septembra.

Već tradicionalno, posljednjeg dana u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo u 14:00 sati bit će održane prezentacije četiri radionice koje tokom festivala pohađaju svi učesnici.

U 18:00 sati s Eiffelovog mosta na Skenderiji kreće defile ovogodišnjih učesnika prema Pozorištu mladih Sarajevo gdje će, nakon izvođenja predstave „Međuprostor“ Teatra mladih Travnik u koprodukciji sa Studio-teatrom Zenica i Centrom za kulturu Travnik, rediteljice i selektorice ovogodišnjeg festivala Emine Omerović, biti upriličena ceremonija zatvaranja i dodjela Grand Prixa i Specijalne nagrade žirija.