Svečanom ceremonijom u dupke punom Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je otvoren jubilarni 10. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

Tokom proteklih godina Juventafest, koji organizira Udruženje „Medija – art“, postao je svojevrstan pokret mladih i do sada ih je okupio više od tri hiljade, gostovalo je višeod 60 predstava iz BiH i regiona, Švedske, Poljske, Rusije, Norveške… Ove godine Juventafest će ugostiti više od 150 učesnika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH.

Jubilarno izdanje festivala obasjano je divnom atmosferom i velikim brojem srednjoškolaca u publici, a među gostima su bili i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, zamjenica šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Ekaterina Dorodnova, direktor Konrad Adenauer, Sven Petke, te ambasador Slovenije Damijan Sedar.

Deseti Juventafest otvorila je direktorica festivala i Udruženja „Medija-Art“ Jasna Diklić, a zatim je uslijedila sjajna izvedba mjuzikla „Figarova svadba“ English Student Theatrea II gimnazije Maribor.

Predstava iz Maribora jedna je od šest predstava koje će biti izvedene u okviru takmičarskog programa 10. Juventafesta. Van konkurencije, posljednjeg dana festivala, 11. septembra, bit će odigrana bosanskohercegovačka predstava „Međuprostor“.  Žiri u sastavu glumica Jelena Rusjan, glumica Mirna Jogunčić te rediteljica Selma Spahić, nakon odgledanih predstava koje je odabrala selektorica Emina Omerović, odlučivat će o Grand Prixu i Specijalnoj nagradi žirija.

Ove godine festivalske aktivnosti počele su dan ranije, projekcijom dokumentarnog filma „Neki novi Brodvej“ reditelja Denisa Bojića, koji je nastao u saradnji s Down Syndromecentrom Banja Luka.

Organizaciju 10. Juventafesta podržali su Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fond „Otvoreno društvo‟ Bosne i Hercegovine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Fondacija „Konrad Adenauer Stiftung‟, Evropska unija, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, BH Telecom i Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti.

Voditeljica ceremonije otvaranja, bila je mlada glumica i nekadašnja učesnica Juventafesta Simonida Mandić.

Drugog dana 10. Juventafesta u Pozorištu mladih Sarajevo, s početkom u 20:00 sati, na programu je  predstava „Solo za sedam“, koju izvodi Dramski i plesni studio, Istarsko narodno kazalište Pula, Hrvatska.