Svečanom ceremonijom u Pozorištu mladih Sarajevo i predstavom „The Fallibility of Man“ iz Mađarske, u srijedu, 6. septembra, u 19.30 bit će otvoren 11. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

U organizaciji Udruženja „Medija-Art“, Juventafest će od 6. do 10. septembra ugostiti više od stotinu srednjoškolaca iz pet zemalja, istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji održanoj u prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, na kojoj su govorili Jasna Diklić, direktorica Juventafesta, Emina Omerović, selektorica, Adis Omerović, izvršni koordinator festivala, te direktor Ernis Šljivo i glumac Armin Omerović u ime Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, dugogodišnjeg partnera festivala.

Selektorica ovogodišnjeg Juventafesta kazala je da je bilo teško odabrati šest od četrdeset predstava koje će publika imati priliku gledati, a ovogodišnje predstave dolaze iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Tokom Juventafesta za učesnike festivala tradicionalno će biti održane i radionice. Radionicu „Karakterna maska‟ vodit će glumica Irma Alimanović, radionica „Osnove animacije predmeta‟ bit će održana pod mentorstvom glumca Stipe Gugića, radionicu plesa vodit će glumac Edis Bilić, radionica muzičkog teatra „We go Together‟ dodijeljena je mentorici Irmi Mulić, dok će radionicu za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama „Crna kraljica 1,2,3!‟, voditi dramska pedagoginja Iva Milley.

Od 2019. Juventafest je, u saradnji s Udruženjem „Život s Down sindromom“, postao dio pokreta za inkluziju te će mladi s Down sindromom i ove godine učestvovati u radionicama.

U okviru 11. Juventafesta bit će održana prezentacija „Dramska pedagogija u školama, ključni faktori za uspješnost inkluzivnog dramskog stvaralaštva“.

Žiri 11. Juventafesta čine srbijanska rediteljica Milica Kralj, bh. glumica Gordana Boban i grafički dizajner i profesor Sandro Drinovac.

Festival će biti zatvoren prezentacijama radionica i dodjelom Grand Prixa i Specijalne nagrade žirija u nedjelju, 10. septembra.