Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji se u organizaciji Udruženja „Medija-Art“ održava jedanaestu godinu zaredom, ugostio je više od stotinu učesnika iz pet zemalja i pružio im jedinstvenu priliku da svih pet festivalskih dana provedu zajedno družeći se i učeći.

Od 2019. Juventafest je, u saradnji s Udruženjem „Život s Down sindromom FBiH“, postao dio pokreta za inkluziju te su mladi s Down sindromom i ove godine učestvovali u radionicama.

Također, u okviru radionice za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama, u subotu, 9. septembra, održana je prezentacija „Dramska pedagogija u školama, ključni faktori za uspješnost inkluzivnog dramskog stvaralaštva“.

Festivalske radionice vrijedan su dioprograma, jer upravo one omogućavaju mladima da prošire svoja znanja i izraze svoju kreativnost, koje ponekad ni sami nisu svjesni. Srednjoškolci iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine drugog dana festivala započeli su neprocjenjiva istraživanja kroz četiri radionice koje vode stručnjaci iz prakse, specijalizirani za te oblasti.

Glumica i docentica na predmetu Pokret Odsjeka za glumu Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Irma Alimanović, svoje dugogodišnje iskustvo s mladima nesebično je podijelila s učesnicima radionice karakterne maske.

Vrijedno su radili i učesnici radionice muzičkog teatra, predvođeni Irmom Mulić, voditeljicom Odjela za izvođačke umjetnosti prve edukativne i produkcijske platforme za muzički teatar u BiH Instituta za muzičku umjetnost, teatar i multimedijalu, gdje se bavi nastavnom pedagogijom s djecom i mladima.

Radionica osnove animacije pokreta održana je pod mentorstvom Stipe Gugića, koji je diplomirao glumu i lutkarstvo na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a nakon toga stekao dragocjeno internacionalno iskustvo. Godine 2021. osnovao je umjetničku organizaciju MOMO, sa sjedištem u Sinju, koja producira lutkarske predstave.

Maksimum iz učesnika radionice plesa izvukao je Edis Bilić, glumac čije obrazovanje obuhvata glumu, govor i glas, pjevanje, scenske borbe, rad s maskama, klaunovsku igru, ples i glumu pred kamerama.

Radionice 11. Juventafesta, kao i prethodnih godina, veliki su izazov kako za mentore tako i za učesnike, koji su svakodnevnim radom od četvrtka do subote uspjeli prevazići sami sebe.

Prezentacije njihovog rada publika će imati priliku vidjeti posljednjeg dana Juventafesta, nakon čega slijedi dodjela nagrada i zatvaranje ovogodišnjeg festivala.