„The octopus is slowly crawling back into itself“, koju su u Pozorištu mladih Sarajevo sinoć izveli srednjoškolci iz Ljubljane, posljednja je predstava takmičarskog programa 11. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, a koji u organizaciji Udruženja „Medija-Art“ traje od 6. septembra.

Zajedno s vršnjacima iz Mađarske, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji su proteklih dana govorili o najvećim problemima današnjice, učesnici iz Slovenije, koristeći se govorom tijela, plesom i monologom postavili su težak zadatak pred ovogodišnji žiri u sastavu rediteljica Milica Kralj, glumica Gordana Boban i grafički dizajner i profesor Sandro Drinovac.

Žiri će večeras, 10. septembra, na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala dodijeliti Grand Prix za najbolju predstavu na festivalu i Specijalnu nagradu žirija.

Proglašenju najboljih prethodit će prezentacija inkluzivnih radionica karakterne maske, muzičkog teatra, osnova animacije predmeta i radionice plesa, a koje se realiziraju u saradnji s Udruženjem „Život s Down sindromom FBiH“.

Svim učesnicima festivala inkluzivne radionice omogućile su stjecanje novih znanja i vještina, te ponovno pojavljivanje na sceni u ulogama koje su, zahvaljujući mentorima, stručnjacima iz prakse specijaliziranim za te oblasti,savladali tokom Juventafesta.

Prezentacija radionica i dodjela nagrada 11. Juventafesta bit će održana u Pozorištu mladih Sarajevo s početkom u 19.30 sati.