Organizacija 8. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest ostat će upisana u historiju rijetkih događaja održanih na bosanskohercegovačkoj kulturnoj sceni u 2020. godini. Ovaj festival je dokaz da mladalačku kreativnost i kulturu ništa ne može zaustaviti, pa tako ni pandemija koronavirusa.

Sav trud i zalaganje mladih možda su se i najbolje mogli vidjeti upravo sinoć, kada su se na sceni Pozorišta mladih Sarajevo, u svojim desetominutnim tačkama, smjenjivali akteri Festivala koji su tokom četiri dana sudjelovali u radionicama glume, plesa, animacije i muzike. Njihove prezentacije prisutni su pratili oduševljeno, ali i u nevjerici zbog fantastičnih rezultata rada koji je trajao samo nekoliko dana. Pod mentorstvom Amile Terzimehić, Alise Čajić-Drmać, Negre Čičić i Filipa Eldana mladi su ispričali nevjerovatne priče podsjećajući sve oko sebe na to koliko im malo treba da briljiraju.

Svakako, o pet festivalskih dana u ovako teškom vremenu pandemije ne bi bilo ni govora bez upornosti i istrajnosti direktorice Festivala Jasne Diklić koja, s druge strane, ogromne zasluge pripisuje učesnicima Festivala, cijelom timu Juventafesta kao i brojnim volonterima. Izuzetno emotivno, Diklić je sinoć na sceni Pozorišta mladih Sarajevo zatvorila 8. Juventafest.

Tokom svečane ceremonije zatvaranja članovi stručnog žirija, glumica i profesorica Arma Tanović-Branković, dramaturginja Asja Krsmanović i glumac i profesor Velimir Blanić osvrnuli su se na odigrane predstave u sklopu ovogodišnjeg programa koji je odabrala dramaturginja Emina Omerović.

Teatru „Gimnazijalac“ iz Lebana, Omladinskoj pozorišnoj sceni Paraćin i Dramskom studiju iz Kaknja, koji su pred publikom odigrali  predstave „Mrtvo more za početnike“, „Hoću napolje“ i „Životinjska farma“, dodijeljene su plakete, uz sjajne kritike struke.